Goed is niet goed genoeg

Geplaatst: juli 13, 2011 in Ajax

De grootste en bekendste club van ons land, Ajax, is al zes jaar geen kampioen geworden en behaalde in 1995 het laatste grote Europese succes. Er werden miljoenen geïnvesteerd in dure buitenlandse spelers die niet bleken te voldoen en transfervrij weer vertrokken. Daarnaast versleet de club de laatste jaren verscheidene trainers en bestuurders.

Wanbeleid? Volgens clubicoon Johan Cruijff wel.

Het moge duidelijk zijn dat de Nederlandse clubs het op financieel gebied afleggen tegen de clubs uit de Europese topcompetities. Europese topclubs halen enorme bedragen uit tv-gelden en hechten weinig waarde aan een sluitende begroting. Zo heeft FC Barcelona een schuld van ruim 550 miljoen Euro en loopt de schuld van Manchester United richting de 800 miljoen Euro.[1] Toch trekken deze clubs zich niks aan van hun schulden en blijven ze investeren in nieuwe, dure spelers.[2] In het voetbal is geld inmiddels zo belangrijk dat de rijke clubs het alleenrecht op prijzen lijken te hebben verworven. Als Nederlandse clubs mee willen doen in de Europese competities zullen ze zeer creatief moeten zijn. Door deze ontwikkelingen is een goede jeugdopleiding van levensbelang.

De jeugdopleiding van Ajax staat al jaren bekend als één van de beste ter wereld. Spelers als Johan Cruijff, Marco van Basten, Dennis Bergkamp en Wesley Sneijder werden allemaal in Amsterdam opgeleid. Ook de laatste jaren hebben verschillende jeugdspelers het eerste elftal van Ajax bereikt. Recentelijk maakten Siem de Jong, Toby Alderweireld, Lorenzo Ebecilio en Christian Eriksen de overstap naar Ajax één. Daarnaast worden de jeugdteams van de Amsterdammers met grote regelmaat kampioen. Toch speelt Ajax al jaren geen betekenis meer in Europa en is men zelfs in eigen land niet meer de beste.

De conclusie die Johan Cruijff uit deze feiten trekt is dat de spelers die doorkomen uit de jeugdopleiding niet de kwaliteiten hebben die een Ajax-speler hoort te hebben. Daarom besloot hij samen met oud-spelers Wim Jonk en Dennis Bergkamp een rapport te schrijven dat Ajax weer naar de top moet leiden. In het rapport “Op weg naar een georganiseerde chaos, op weg naar succes” staat het volgende: “Goed is niet goed genoeg, dat is waar Ajax voor staat. We willen de eerste zijn in Nederland (dat zijn we al jaren niet meer) en we willen meedraaien als serieuze cupkandidaat in Europa (doen we al jaren niet).”[3]

Volgens Johan Cruijf moet de weg naar succes beginnen met de voetbalkennis binnen de club vergroten. In de ledenraad zitten heel veel mensen die geen verstand van voetbal hebben en dat moet veranderen. Als in de ledenraad veel oud-voetballers zitten kunnen zij het beleid van de club veranderen, meent het clubicoon.
Vervolgens moet de jeugdopleiding ingrijpend veranderen. “Veel spelers die bij Ajax voetballen missen de basistechniek, dus zijn ze niet goed opgeleid”, aldus Cruijff.
In zijn visie moet in de jeugdteams het individuele belang altijd voor het teambelang gaan. “Het is heel leuk als de A1 elk jaar kampioen wordt, maar als het eerste geen kampioen wordt heb je daar niets aan.” Dat er mensen ontslagen zullen worden is een logisch vervolg van een reorganisatie aldus de legendarische nummer 14.[4]

Het huidige bestuur van de Amsterdammers onder leiding van voorzitter Uri Coronel en algemeen directeur Rik van den Boog vindt de plannen van Cruijff veel te rigoureus. “De manier waarop Cruijff zijn zin wilde doordrijven, is voor ieder zichzelf respecterende bestuurder onaanvaardbaar”, meent de voorzitter.[5] Het bestuur wil wel meewerken aan de plannen en de adviezen gedeeltelijk overnemen, maar het ontslaan van mensen gaat ze te ver.

Na een ordinaire machtstrijd tussen het kamp-Cruijff en het bestuur hebben Uri Coronel en Rik van den Boog besloten op te stappen. De Cruijff-minnende krant, De Telegraaf, ging de strijd aan met het bestuur met als gevolg dat de druk te groot werd. Daarnaast is Johan Cruijff voor de Ajax-supporters een soort halfgod die niets fout kan doen.[6] Er is inmiddels een commissie aangesteld die een nieuwe raad van commissarissen zal aanstellen. Johan Cruijff zal zelf, met vier anderen, zitting nemen in deze raad van commissarissen. Daarna zullen zij een nieuw bestuur installeren.

Het lijkt er dus op dat Johan Cruijff zijn zin krijgt en de jeugdopleiding volledig kan hervormen. Nu alle neuzen één kant op staan kunnen de plannen eindelijk doorgevoerd gaan worden. Heeft Ajax met Johan Cruijff aan het roer de weg naar de top weer ingeslagen?
De tijd zal het leren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s