De spanning van de voorbereiding

Geplaatst: juli 13, 2011 in Ajax

De voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen is in volle gang. Volgens traditie is Ajax weer neergestreken in het pittoreske De Lutte. Met het aantrekken van Kolbeinn Sigthorsson lijkt de selectie van Frank de Boer klaar om de landstitel te prolongeren. Maar de grote vraag is of het de Amsterdammers lukt om de huidige selectie intact te houden. Er werd al afscheid genomen van een groot aantal spelers die geen of weinig toegevoegde waarde voor de ploeg hadden. We zijn eindelijk verlost van grootverdieners als Oleguer, Atouba en Sno. Ajax liet Rasmus Lindgren, als dank voor bewezen diensten, transfervrij naar Oostenrijk vertrekken en Dario Cvitanich wordt nog maar eens een jaartje verhuurd.

Tot zover weinig spannends. Dat verandert bij de transfer van Demy de Zeeuw naar Spartak Moskou. Demy speelde maar twee jaar in Amsterdam, maar werd als snel een echte Ajacied. Met zijn inzet, diepgang, assists en scorend vermogen was hij één van de betere middenvelders in de Eredivisie. Vooral in zijn eerste jaar was hij de motor op het Ajax-middenveld. Afgelopen seizoen ging het door verschillende omstandigheden allemaal wat minder en hield hij vooral de bank warm. Maar aan het einde van het seizoen stond Demy er weer als vanouds en werd Ajax mede door zijn inzet kampioen. Door het grote aantal middenvelders in de selectie en de transfersom die Ajax kon ontvangen, is het vertrek van deze fantastische Ajacied een logisch gevolg. Demy, ik wens je veel succes in Moskou!

Dan zijn er ook nog twee spelers waar Ajax graag vanaf wil. Ajax had al een akkoord bereikt met Vitesse over de overgang van Ismaïl Aissati, maar de speler kwam er zelf niet uit met de Arnhemmers. Aissati mag zich weer melden in Amsterdam, maar daar lijkt weinig toekomst voor hem te zijn. Mounir El Hamdaoui is niet meer welkom bij de A-selectie, de redenen waarom zijn iedereen wel duidelijk. Ajax zou wel graag de investering in El Hamdaoui terugverdienen, dus wil men zo’n vijf miljoen euro ontvangen voor de spits. De gemeente Eindhoven zou naar verluidt wel eens bereid kunnen zijn om deze som te betalen. Gevaarlijk voor Ajax, want ik denk dat de concurrent met deze transfer versterkt wordt.

Voor een doelman als Maarten Stekelenburg is altijd belangstelling. Of AS Roma de juiste stap is kun je je afvragen, maar als ik eerlijk ben is Maarten wel toe aan een topcompetitie. Daarnaast heeft Ajax, met Kenneth Vermeer, een uitstekende vervanger in huis. Kenneth is de tweede keeper van Nederland en te goed om nog een jaar op de bank te zitten. Het belangrijkste voor Ajax is het behouden van Jan Vertonghen. De Belg heeft zich afgelopen seizoen ontwikkeld als de leider van de defensie en is onmisbaar geworden voor dit onervaren Ajax. Hij staat verdedigend zijn mannetje en kan met zijn voetballende vermogen een man-meer-situatie creëren op het middenveld. Als Ajax deze topper weet te behouden kunnen we met goede moed op weg naar de vierde ster!

Jaap van Ark

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s