De nummer 9 van Ajax

Geplaatst: maart 8, 2011 in Ajax

De spitspositie blijkt één van de moeilijkste posities in het befaamde Ajax-systeem te zijn. Een Ajax-spits moet balvast, goed in de combinatie, kopsterk en doelgericht zijn. Hij dient als een soort kapstok te fungeren waar het Ajax-voetbal aan opgehangen wordt.

Dat er maar weinig spitsen aan deze voorwaarden voldoen is de laatste jaren wel gebleken. Machlas, Rosenberg, Sonck, Charisteas, en ik kan er nog veel meer noemen. Allemaal spitsen die de hoge verwachtingen in Amsterdam niet waar konden maken. Klaas Jan Huntelaar is de laatste nummer 9 die aan de verwachtingen voldeed, en na vele doelpunten, met winst kon worden doorverkocht.
We moeten terug naar 1994 voor het debuut van de laatste zelf opgeleide Ajax-spits namelijk: Patrick Kluivert. Het is toch wel schrijnend dat het 17 jaar geleden is dat Ajax een spits zelf succesvol wist op te leiden. En dat voor een club waar de jeugdopleiding de levensader dient te zijn.

Dat scouting en beleidsvoering niet het sterkste punt is in Amsterdam moge duidelijk zijn. Zo bleek ook afgelopen jaar weer. De goed presterende Pantelic kreeg geen contractverlenging en Ajax kon weer op zoek naar een nieuwe spits. De Serviër oogde wat traag maar bleek prima in het Ajax-systeem te passen. Hij scoorde zelf 16 doelpunten en liet spelers als Suarez, De Jong en De Zeeuw beter presteren. Ajax speelde met Pantelic in de punt een fantastische tweede seizoenshelft, en iedereen was ervan overtuigd dat de derde ster het komende seizoen toch echt op het mooie shirt zou komen.

Maar het liep anders, Pantelic vertrok en El Hamdaoui werd aangetrokken. Nu heb je met El Hamdaoui een garantie voor doelpunten in huis, maar hij voldoet voor de rest totaal niet aan de eigenschappen van een Ajax-spits. In het begin werd dat nog een beetje verbloemd door individuele acties en schitterende doelpunten maar na een tijdje liep het totaal niet meer. De spelers die vorig seizoen de pannen van het dak speelden presteerden opeens niet meer. De schuld daarvan ligt natuurlijk niet bij El Hamdaoui, maar wel bij de mensen die hem gehaald hebben. Mounir is geen Ajax nummer 9, en voor een linksbuiten is hij simpelweg te traag.

We zitten momenteel midden in de transferperiode en de geruchtencarrousel draait op volle toeren. Zowel Suarez als El Hamdaoui worden aan verschillende clubs gelinkt, en verschillende aanvallers worden in één adem met Ajax genoemd. We zullen zien welke spelers er na deze transferperiode nog in Amsterdam spelen, maar ik hoop dat er niet weer veel geld in een spits word geïnvesteerd die uiteindelijk niet blijkt te voldoen.

Sinds Frank de Boer aan het roer is krijgen veel talenten uit de jeugdopleiding een kans. Daarom zou ik ook graag zien dat er weer een echte Ajax-spits uit de jeugdopleiding een kans krijgt, zijn naam: Geoffrey Castillion. Want waarom zou je veel geld gaan investeren in een spits, als je hem zelf in huis hebt?

Jaap van Ark

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s