De Messi(as) van de voetbaljournalistiek

Geplaatst: maart 8, 2011 in Me - Myself and I

Wie is jouw grote voorbeeld? Aan het begin van het jaar werd deze vraag mij ook gesteld. Ik sta nog steeds achter het antwoord dat ik toen gaf: “Ik heb geen voorbeeld, maar ik wil een voorbeeld worden. Als een journalistiekdocent deze vraag over 20 of 30 jaar aan zijn studenten stelt, zal het antwoord zijn dat Jaap van Ark hun grote voorbeeld is.”

Klinkt arrogant zult u zeggen, ik noem het liever zelfbewust en ambitieus.
Het moge duidelijk zijn dat ik iets in de voetbaljournalistiek wil gaan doen. Presentator, commentator, verslaggever of iets dergelijks. De tijd zal het leren.
Co Adriaanse zei ooit: “Een goed paard is nog geen goede ruiter”, ik denk dat deze uitspraak in omgekeerde vorm toegepast kan worden op mijn persoontje. Ik ben een beperkte voetballer en dat zal ik altijd blijven, maar ik ben zo bezeten van het spelletje dat ik zeker weet dat ik van grote waarde kan zijn voor de voetbaljournalistiek.

Ik erger me vaak aan de gebrekkige kennis van de huidige voetbalpresentatoren. Neem nou bijvoorbeeld Wilfred Genee. De beste man kan misschien goed presenteren maar enige kennis of verstand van voetbal kan ik bij hem niet ontdekken. Nu weet ik ook wel dat ‘verstand van voetbal’ een relatief begrip is en dat iedere Nederlandse man pretendeert verstand van voetbal te hebben, maar toch zou enige tactische kennis een voetbaljournalist niet misstaan.
Dan zijn er nog de commentatoren die regelmatig zulke onzin uitkramen dat een kijker niet meer weet of hij naar een voetbalwedstrijd kijkt of naar een boulevardprogramma.

Gelukkig gloort er hoop aan de horizon. Om mezelf de Messias te noemen gaat misschien wat ver, maar ik heb wel een nuchtere kijk op de opportunistische voetbalwereld. Daarnaast kan ik terugvallen op enige kennis van zaken.

Jaap van Ark

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s