Hoop doet leven

Geplaatst: maart 29, 2011 in Ajax

Voor dit weekend leek het nog mogelijk. PSV en Twente overtuigen ook niet en laten ook te veel punten liggen. Daarnaast treffen beide concurrenten elkaar nog en neemt Ajax het in de laatste competitiewedstrijd in de eigen Amsterdam ArenA op tegen de Tukkers. Zelfs aan de uitschakeling van Ajax in de Europa league werd een positieve draai gegeven: de concurrenten uit Eindhoven en Enschede krijgen er een paar extra wedstrijden bij op het toch al overvolle programma, terwijl de Amsterdammers zich volledig op de vaderlandse competitie kunnen richten. De opdracht voor Ajax was duidelijk: alles winnen, te beginnen met de lastige uitwedstrijd bij ADO.

Na dit weekend lijkt het wel duidelijk dat de derde ster weer niet op het mooie shirt komt. Ajax voetbalde niet eens zo slecht, maar verdedigde dramatisch. Het leek wel of de ploeg van Frank de Boer niet wilde winnen. De spelers leken niet te beseffen dat het hier om het kampioenschap draaide, dat er koste wat het kost gewonnen moest worden.
We kunnen de conclusie inmiddels wel trekken dat Ajax voor het zevende(!) jaar op rij naast de titel grijpt. En ook dit jaar zijn er weer verschillende oorzaken te bedenken waarom het fout ging.

Het begon met het laten gaan van aanspeelpunt Pantelic en het aantrekken van El Hamdaoui. Mounir is een goede voetballer maar geen echte puntspeler die een bal vasthoudt en anderen beter laat voetballen. Maar passant Martin Jol wilde Mounir hebben en het bestuur gaf toestemming.
Daarna kwam de trainerswissel. Frank de Boer had andere plannen met Ajax en wilde de ploeg weer volgens het befaamde Ajax-systeem laten voetballen. Absoluut een positieve ontwikkeling, maar El Hamdaoui past niet in het plaatje van De Boer met alle gevolgen van dien.
In de winterstop vertrok sterspeler Luis Suarez naar Liverpool. Hij kwam sinds de komst van El Hamdaoui niet meer uit de verf en koos eieren voor zijn geld. De penningmeester was erg blij met deze transfer, maar Ajax leverde ontzettend veel doelpunten en assists in.

Tot overmaat van ramp kwam daar nog de blessure van Maarten Stekelenburg bij. De enige Ajacied die dit seizoen constant een hoog niveau haalde en zijn verdediging met verve leidde. Aangezien tweede keeper Kenneth Vermeer nog niet wedstrijdfit is werd Jeroen ‘alias de pizzaman’ Verhoeven voor de leeuwen gegooid. Natuurlijk kun je het deze jongen niet kwalijk nemen, één van de beste keepers ter wereld vervangen is tenslotte geen gemakkelijke opgave, maar het is wel opmerkelijk dat de normaal zo solide verdediging van de Amsterdammers opeens is veranderd in gatenkaas.

Behalve de blessures van Maarten Stekelenburg en Kenneth Vermeer kunnen de rest van bovengenoemde oorzaken toegeschreven worden aan wanbeleid. Als een club als Ajax zeven jaar achter elkaar geen kampioen wordt, is er sprake van een structureel probleem. Gelukkig ben ik niet de enige die daar zo over denkt. Johan Cruijff wil Ajax weer naar de top brengen en als iemand dat kan is hij dat. Het huidige bestuur zal zijn aanbevelingen ter harte moeten nemen en anders het veld moeten ruimen. Ondanks het dreigende vertrek van onder andere Stekelenburg en Vertonghen heb ik vertouwen in de toekomst. De prestaties van de club op lange termijn worden bepaald door een goed beleid en niet door één of twee spelers.
Daarom kan dit nu al verloren seizoen wel eens heel bepalend zijn voor de toekomst van Ajax. Hoop doet leven.
 
Jaap van Ark

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s