Waarom dikke mensen gezellig zijn en drugsgebruikers idioot

Geplaatst: juli 16, 2014 in Me - Myself and I
Tags:, , , ,

Waarschuwing: Dit artikel is lichtelijk cynisch en gechargeerd geschreven en kan als beledigend worden opgevat.

De titel suggereert dat ik u ga uitleggen waarom ‘we’ dikke mensen zo gezellig vinden en drugsgebruikers toch vooral als gevaarlijke idioten zien. Ik zal u uit de droom helpen, dat ga ik niet doen. Dat valt namelijk niet uit te leggen, althans niet met goede argumenten. De enige reden daarvoor is maatschappelijke acceptatie én het gebrek daaraan.

Wereldwijd sterven meer mensen aan de gevolgen van overgewicht dan aan de gevolgen van ondervoeding (Bron: Wereldbank). In Nederland heeft ruim 40% van de mensen overgewicht en zijn welvaartsziekten doodsoorzaak nummer één. Schokkende cijfers, vindt u niet? Juist het feit dat er zo schokkend veel dikke mensen zijn, maakt het maatschappelijk geaccepteerd. Bijna de helft van de Nederlanders is te dik, dus we vinden het ‘normaal’. En wat willen we graag ‘normaal’ zijn met z’n allen. Uiteraard zullen er ook mensen zijn die buiten hun schuld om last hebben van overgewicht, maar dat is een kleine minderheid. En met buiten hun schuld, bedoel ik niet dat u zich kunt verschuilen achter uw sociale milieu. Uiteraard speelt dit een rol, maar in Nederland hebben we bijna allemaal de kans om vrij gezond te leven, pak die kans dan ook. Ik heb goed nieuws voor u: een kilo wortels kost bij de Appie slechts één euro, en dat is bij mijn weten goedkoper dan een Big Mac. Waarom dan toch steeds weer voor die Big Mac kiezen?

De essentie van genotsmiddelen is dat u een stukje van uw gezondheid inlevert in ruil voor genot. We weten allemaal dat drugs, en dan heb ik het met name over de maatschappelijk geaccepteerde drug alcohol, slecht zijn voor de gezondheid. Toch maken we de bewuste keuze om ervan te snoepen, omdat we het genot belangrijker achten dan de schade aan de gezondheid. Deze bewuste keuze staat of valt bij maat houden en houdt op waar een verslaving begint. De vage grens ligt ergens tussen gebruik en misbruik. Maar welk genot levert een Big Mac u, dat opweegt tegen de gevolgen? En ik weet ook wel dat één Big Mac niet zoveel kwaad kan, maar we hebben het hier over een enorme hoeveelheid mensen die geen maat kan houden. Een kleine zeven miljoen Nederlanders is verslaafd aan het overmatig consumeren van voedsel en is dus geen gebruiker maar een misbruiker. Ter vergelijking: een kleine twee miljoen Nederlanders maakt misbruik van drugs en ruim 90% hiervan komt op rekening van maatschappelijk geaccepteerde drugs als alcohol, tabak en slaapmiddelen (Bron: Jellinek). Voedselmisbruik is dus een veel groter probleem dan drugsmisbruik.

Aangezien we in onze huidige consumptiemaatschappij alles willen uitdrukken in nut, en dan met name economisch nut, zal ik daarin meegaan. Het is de bedoeling dat u dit artikel consumeert, namelijk. Welk doel dient voedselmisbruik? Ik kom niet veel verder dan een impuls aan de sport sumoworstelen. Toch hebben velen meer sympathie voor dikke mensen dan voor drugsgebruikers. Waarom? Omdat drugsgebruikers zich in zekere mate terugtrekken uit de ‘realiteit’, ze voldoen niet meer aan het maatschappelijk geaccepteerde beeld van ‘normaal’. Juist dat abnormale, geestverruimende, leidt vaak tot meer creativiteit en betere prestaties. Vraag maar aan de gemiddelde wereldleider (John F. Kennedy), artiest (Bob Marley), wielrenner (Lance Armstrong) of bergbeklimmer (Mozes http://www.nu.nl/wetenschap/1463108/mozes-aan-geestverruimende-middelen.html). Excuses aan de feministen onder u, er zijn vast ook bekende drugsgebruikende dames.

Drugsgebruik levert dus met name veel genot en creativiteit op, voedselmisbruik daarentegen vooral veel doden en een vervuild straatbeeld. We hoeven heus niet allemaal een wasbordje en een strak kontje te hebben, dat zou ons nog meer tot eenheidsworsten maken, maar hou alstublieft een klein beetje rekening met uzelf en uw medemens. Nogmaals wil ik benadrukken dat dit niet geldt voor alle dikke mensen, ook niet voor alle drugsgebruikers overigens. Toch is de moraal van dit verhaal: drugsgebruikers zijn gezellig en dikke mensen idioot.

Jaap van Ark

 

Advertentie
reacties
 1. Hallo Japie, ik vind het een beetje een naïef en kortzichtig stukje, waarbij je de feiten misbruikt om je mening te ventileren,
  ooit gehoord van geest verruimende en geest vernauwende middelen?

  daarnaast maak je steeds de vergelijking, tussen Gebruik(drugs) en Misbruik(voedsel)
  dat zijn ook twee uiterste…

  je zegt:

  “Drugsgebruik levert dus met name veel genot en creativiteit op, voedselmisbruik daarentegen
  vooral veel doden en een vervuild straatbeeld.”

  “dan heb ik het met name over de maatschappelijk geaccepteerde drug alcohol,”

  (het Misbruik van jouw geliefde drugs alcohol, levert per jaar meer ellende op dan het misbruik van voedsel helaas zijn het vaak niet de ge/misbruiker zelf maar anderen die daar helaas (o.a verkeer’s) slachtoffer van zijn, ook vind ik persoonlijk mensen met over gewicht tussen de 5 en 15 kilo echt geen vervuiling van het straat beeld, kijk nou eens om je heen.. hoeveel dikke mensen zie je nou echt? we leven niet in de US..)

  ook zeg je:

  “Juist dat abnormale, geestverruimende, leidt vaak tot meer creativiteit en betere prestaties. Vraag maar aan de gemiddelde wereldleider (John F. Kennedy), artiest (Bob Marley), wielrenner (Lance Armstrong)”

  juist het geest verruimende oftewel psychoactieve drugs, Zoals:

  Wiet/Hasj/Xtc/paddenstoelen/Lsd/

  en inderdaad de belangrijkste ontdekkingen zijn gedaan onder invloed van bovenstaande

  *francis crick
  *sigmund freud
  *albert eindstein
  *bill gates
  *jimmy Hendrix
  *
  wielrenner Lance Armstrong gebruikte Doping… dat is heeft niks met geestverruimende middelen te maken 😉

  de sociaal geaccepteerde drugs, zoals Alcohol,nicotine,cafeïne,zijn geest vernauwende middelen,

  kort gezegd.. je word er niet High van (je gaat dingen niet van uit een ander perspectief bekijken) en gaat er ook niet creatiever van denken…

  je word juist kortzichtig, naïef en praat na wat je van andere hebt horen zeggen om “er bij te horen”
  want dat is waarom je ooit bent begonnen met roken./drinken

  ook ga ik er vanuit dat je niet op de hoogte bent van het feit dat “de dik maker” o.a suiker maar vooral de onverzadigde vetten een receptor activeert(neurotransmitter serotoenine) in het endocannabinoïde systeem in onze hersenen vergelijkbaar bij drugs, waardoor je een euforisch en verzadigd/verslavend gevoel krijgt..
  dat meteen verklaard waarom we allemaal een patatje of kroketje zo lekker vinden…

  zoals bij alles komt het dus neer op je Gebruik… en met mate is alles oke, zolang je iedereen maar in z’n waarde laat..

  iedereen gebruikt wel eens iets, het is inderdaad bij misbruik waar het fout gaat..
  en dan gaat het niet om eten,drinken,medicijnen,genotsmiddelen maar de manier hoe je er mee omgaat 😉

  “Toch is de moraal van dit verhaal: drugsgebruikers zijn gezellig en dikke mensen idioot.”

  nee dus. 😉

 2. Jaap van Ark schreef:

  Beste kijkverderdanjeneuslangis,

  Je kritiek klopt helemaal. Ik hoop echter dat je het stuk niet te serieus neemt en dat je het cynisme tussen de regels door leest. Ik chargeer enorm en wil juist daardoor laten zien dat je dingen ook uit een ander perspectief kan zien. Neemt niet weg dat overgewicht een enorm probleem is en dat ik dat aan de kaak wil stellen. Met name omdat dit in de discussie rond de uitdijende verzorgingsstaat en zorgverzekeringspremies steeds belangrijker zal worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s